Reguli de Bune Practici

Dotări și echipamente de depozitare

Domeniul de aplicare

Aceste reguli de bune practici se aplică echipamentelor și instalațiilor de depozitare. Nu se aplică pentru instalațiile de depozitare în măsura în care legislația națională în domeniul construcțiilor conține reglementări speciale.

Definiții
În sensul acestei reguli, sunt definiți următorii termeni:

  1. Spațiile de depozitare cuprind rafturile și dulapurile fixe și mobile. Rafturile includ, de exemplu, unități de rafturi reglabile, rafturi pentru paleți, rafturi cantilever, rafturi flow, rafturi drive-in și unități de rafturi pe mai multe niveluri. Dulapurile includ, de exemplu, dulapuri cu uși cu balamale, rulante sau glisante, dulapuri cu sertare sau extragere, dulapuri cu mai multe niveluri și dulapuri cu accesorii interioare acționate electric.
  2. Echipamentele de depozitare includ paleți destinați reutilizării, cu sau fără mijloace de stivuire și containere de stivuire. Paleții sunt, de exemplu, paleți plați din lemn, oțel, plastic sau metal ușor. Containerele de stivuire sunt containere ale căror structuri superioare sunt fixate ferm de baza acestora, de exemplu boxpaleti și boxpaleti cu oblon, cutii de stivuire și lăzi de stivuire.
  3. Sistemele pentru stivuire sunt dispozitive destinate reutilizării care urmează a fi conectate la paleții plați. Acestea sunt, de exemplu, cadre și suporturi care sunt plasate pe paleți, stivuite pe aceștia sau introduse în paleți și includ îmbinările acestora. Vezi și EN ISO 445 „Paleți pentru manipularea materialelor — Definiții”.

Cerințe generale

Instalațiile și echipamentele de depozitare trebuie să fie proiectate, operate și testate în conformitate cu cerintele SSM, legislatia in vigoare și standardele tehnice general acceptate. Sunt permise abateri dacă același nivel de siguranță poate fi garantat în alt mod.

Construcții și utilaje

Dispoziții generale

Proiectarea

Instalațiile și echipamentele de depozitare trebuie să fie proiectate și instalate astfel încât să poată susține în siguranță încărcătura mărfurilor depozitate atunci când sunt utilizate conform prevederilor. Stabilitatea și capacitatea portantă a acestora trebuie să îndeplinească cerințele operaționale și să fie probate prin calcule ale capacității portante pentru elementele portante sau prin teste de încărcare.

Cerințe statice

Acestea includ: siguranța împotriva ruperii, rigiditatea, deformarea, forțele orizontale, factorul de stabilitate, zonele de instalare și sarcinile din proiectare.

Design exterior

Componentele instalațiilor și echipamentelor de depozitare – în special colțurile și marginile acestora – trebuie să fie modelate sau prelucrate astfel încât să fie evitate rănile.

Regulile de bune practici prevad, de asemenea, modul în care urmează să fie proiectate căile de circulație și culoarele și ce ar trebui să fie luat în considerare la instalarea sistemelor de rafturi.

Prevederi speciale pentru spațiile de depozitare

Stabilitate structurală

Stabilitatea rafturilor și dulapurilor trebuie asigurată în orice condiții de funcționare. Pe lângă sarcina utilă admisă, trebuie luate în considerare și forțele care apar în timpul depozitării și preluării articolelor depozitate. Rafturile fixe care sunt încărcate sau descărcate cu transportoare trebuie să fie asigurate într-un mod special.

Următoarele pot fi considerate, în general, stabile, cu condiția să existe o capacitate portantă suficientă și să fie aliniate vertical:

  • Rafturi și dulapuri cu greutate adecvată
  • Dulapuri cu mecanism de interblocare care permit deschiderea unui singur sertar o data
  • Dulapuri cu uși cu balamale, dacă înălțimea raftului superior aflat deasupra suprafeței de baza nu depășește de patru ori adâncimea dulapului
  • Rafturi și dulapuri cu uși glisante sau rulante, care sunt încărcate și descărcate manual, dacă înălțimea raftului superior aflat deasupra suprafeței de baza nu depășește de cinci ori adâncimea raftului sau a dulapului
  • Rafturi cu alt tip de conectare si metoda de instalare

Măsurile speciale de siguranță includ, de exemplu, conexiuni între rafturi sau componente structurale adecvate.

Instrucțiuni de asamblare și utilizare

Rafturile trebuie să fie prevăzute cu instrucțiuni de asamblare și exploatare care să cuprindă informații despre instalare, funcționare și măsurile de siguranță necesare. Acest lucru este valabil și pentru dulapurile al căror design necesită instrucțiuni speciale pentru instalare și funcționare.

Măsuri de protecție împotriva căderii sau răsturnării

Elementele de construcție ale rafturilor și dulapurilor trebuie proiectate sau securizate astfel încât să nu cadă sau să se răstoarne accidental.

Astfel de elemente includ, de exemplu, piese de cadru cu inserare, elemente de rafturi cu cârlig sau cu inserare, precum și sertare și rafturi culisante. 

Suporturile pentru primirea unităților de încărcare trebuie să fie proiectate și dispuse astfel încât să nu poată cădea și să poată primi în siguranță unitățile de încărcare.

La rafturile care sunt încărcate și descărcate folosind transportoare, suporturile trebuie asigurate împotriva unei forțe de ridicare de cel puțin 7.500 N și maxim 10.000 N. Elementele de asigurare trebuie proiectate astfel încât să nu se poată desprinde accidental.

Dispozitive de siguranță pentru prevenirea căderii unităților de încărcare și a mărfurilor depozitate

Părțile laterale ale raftului care nu sunt destinate încărcării și descărcarii trebuie asigurate pentru a preveni căderea unităților de încărcare. Dimensiunile dispozitivelor de siguranță trebuie să corespundă dimensiunilor și sarcinilor unităților de încărcare.

Pentru depozitarea paleților, dispozitivele de siguranță împotriva căderii unităților de încărcare trebuie să aibă o înălțime de cel puțin 0,5 m, inclusiv pe rafturile superioare.

Zonele de deasupra culoarelor de rafturi trebuie proiectate astfel încât să împiedice căderea unităților de încărcare și a mărfurilor depozitate.

Rafturile duble, care sunt încărcate din două părți cu mijloace de transport neghidate, trebuie să fie prevăzute cu protecții împotriva împingerii, eficiente până la o înălțime de cel puțin 150 mm.

Protecțiile împotriva împingerii nu sunt necesare dacă, în cazul depozitării centrale, se asigură o distanță de siguranță de cel puțin 100 mm între cele mai mari unități de încărcare introduse din ambele părți.

Rafturile și dulapurile cu amenajări interioare acționate electric trebuie să fie prevăzute cu măsuri de protecție împotriva căderii obiectelor. Panourile, capacele și protecțiile trebuie să fie suficient dimensionate și fixate corespunzător.

Protecție la coliziune

Rafturile fixe, care sunt încărcate sau descărcate cu ajutorul transportoarelor neghidate trebuie protejate la colțurile lor – inclusiv la treceri – printr-un dispozitiv de protecție împotriva coliziunii de cel puțin 0,3 m înălțime, suficient de dimensionat, neconectat la raft și prevăzut cu un marcaj cu simbol de pericol galben și negru. Acest lucru nu se aplică la interiorul rafturilor cu capăt fix din instalațiile mobile.

Instalarea

Rafturile trebuie instalate vertical. Suporturile raftului nu trebuie să se abată de la verticală în direcțiile de lungime și adâncime ale raftului cu mai mult de 1/200 din înălțimea stâlpilor raftului. Conexiunile dintre grinzi și rafturi nu trebuie să se abată unele de altele în înălțime cu mai mult de 1/300 din distanța dintre stâlpi.

Etichetarea

Pe rafturile fixe cu o sarcină pe raft de peste 200 kg sau o sarcină pe secțiune de peste 1000 kg, pe rafturile și dulapurile mobile, precum și pe rafturile și dulapurile cu instalații interne acționate electric, trebuie să fie afișate clar și permanent următoarele informații:

  • Producătorul sau importatorul
  • Desemnarea tipului de producător 
  • Anul de fabricație sau numărul comenzii
  • Sarcinile admisibile pe raft și pe compartimente
  • Dacă este cazul, caracteristicile electrice

Sunt rafturile dvs. sigure și au fost verificate în ultimele 365 de zile?

Obțineți acum sfaturi gratuite de la un profesionist!

Functionare – dispoziții generale

Sarcină de încărcare

Nu trebuie depășită sarcina admisă a instalațiilor și echipamentelor de depozitare, iar stabilitatea acestora nu trebuie să fie afectată. Unitățile de încărcare nu trebuie așezate brusc.

Protecție împotriva căderii obiectelor

Instalațiile și echipamentele de depozitare trebuie să fie încărcate astfel încât mărfurile depozitate să nu cadă sau să se răstoarne. Aceasta include adaptarea instalațiilor și echipamentelor de depozitare la bunurile depozitate, chiar dacă mărfurile se modifică.

Instrucțiuni de operare

Angajatorul trebuie să pregătească instrucțiuni de exploatare pentru spațiile și echipamentele de depozitare pe baza instrucțiunilor de asamblare și operare ale producătorului și să le furnizeze angajaților.

Obligația angajatorului de a instrui angajații pe baza instrucțiunilor sale de funcționare și obligația angajatului de a le respecta rezultă din normele securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) privind cerinţele minime de securitate şi sănătate pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă.

Remedierea defecțiunilor

Defecțiunile constatate la echipamentele și instalațiile de depozitare, care pot pune în pericol persoanele angajate, trebuie remediate imediat și corespunzător. Până la remedierea acestora, echipamentele și instalațiile de depozitare trebuie retrase din uz.

Construcții și utilaje

Rafturi

Rafturile pot fi montate și transformate numai de către persoane special instruite, în conformitate cu instrucțiunile de asamblare și utilizare furnizate de producător. Rafturile pot fi transformate numai atunci când mărfurile sunt descărcate. Dacă este necesar, trebuie consultat producătorul.

Inspecție tehnică o dată pe an

Angajatorul trebuie să se asigure că rafturile și dulapurile acționate electric, precum și rafturile și dulapurile cu amenajări interioare acționate electric sunt verificate în condiții de siguranță de către o persoană calificată, după cum este necesar, dar cel puțin o dată pe an, pentru a se asigura că sunt în stare sigură. Trebuie să se țină evidențe ale rezultatelor verificărilor.

O persoană competentă este o persoană care, datorită pregătirii și experienței sale profesionale, are cunoștințe suficiente cu privire la echipamentul de lucru respectiv și este familiarizată cu reglementările de stat în materie de sănătate și securitate în muncă (SSM), standardele SR/DIN, regulile tehnice ale altor state membre ale Uniunii Europene sau Turcia (sau alte state contractante la Acordul privind Spațiul Economic European) în așa măsură încât să poată evalua condițiile de siguranță a echipamentului de lucru.

Aceste cerințe sunt îndeplinite, de exemplu, de către montatorii calificați și cu experiență ai producătorilor și companiilor de întreținere, precum și de către personalul companiei instruit corespunzător.

Paleții, containerele de stivuire și dispozitivele auxiliare de stivuire trebuie verificate în mod regulat pentru a se asigura că sunt în condiții de siguranță, în special atunci când sunt reutilizate. Echipamentul de depozitare deteriorat trebuie retras din utilizare.

A trecut mult timp de la ultima inspecție a rafturilor?

Obțineți acum sfaturi gratuite de la un profesionist!